Κατασκευή Ηχομονωτικού τοιχίου

kataskevi-tzakiou-paleo-falir

Κάτι που παρατηρείται αρκετά συχνά και ειδικότερα σε παλιότερα κτίσματα – κατοικίες, είναι η ηχομονωτική αξία των τοίχων (π.χ. σε υπνοδωμάτια) να μην επαρκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται όχλιση ακόμα και με τον παραμικρό θόρυβο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνίσταται η επένδυση του υπάρχοντος τοιχίου με ηχομονωτικά υλικά και η δημιουργία επιπλέον στρώσεων για την βελτίωση της ηχομονωτικής ικανότητας του υπάρχοντος τοιχίου.

      

Στο παραπάνω έργο, στον παλαιό συμβατικό τοίχο από τούβλα, έχουν τοποθετηθεί ειδικές αντικραδασμικές αναρτήσεις για την ανάρτηση του μεταλλικού σκελετού της γυψοσανίδας, ο οποίος με τη σειρά του καλύπτεται με μία αντικραδασμική επίστρωση.

Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ολόκληρη την επιφάνεια του τοίχου ηχοαπορροφητικά και θερμομονωτικά φύλλα από μαλλί προβάτου.

Τέλος, επενδύεται όλη η επιφάνεια με διπλή γυψοσανίδα στην οποία παραμβάλεται μία επιπλέον στρώση ειδικού ηχομονωτικού υλικού.

Σημαντικό είναι ότι περιμετρικά της νέας επένδυσης, στο σημείο επαφής με τα υπόλοιπα δομικά τοιχία του κτιρίου (τοίχοι, δάπεδο, οροφή, κ.ά.) υπάρχει αρμός διακοπής ο οποίος σφραγίζεται με ηχομονωτική μαστίχη, έτσι ώστε ο ήχος να μην μεταφέρεται μέσω των υπόλοιπων στοιχείων και παρακάμπτεται η ηχομονωτική επένδυσή που δημιουργήσαμε.

Αντίστοιχα, στο σοβατεπί που τοποθετείται μπροστά από την ηχομονωτική επένδυση, χωρίς να την διακόπτει, παραμβάλεται μεταξύ του σοβατεπιού και του δαπέδου ηχομονωτική ταινία, ώστε να μειωθούν στο μέγιστο οι απώλειες.

Ο ηχομονωτικός τοίχος που περιγράφεται παραπάνω μπορεί είτε να βαφτεί, είτε να επενδυθεί με άλλα διακοσμητικά υλικά όπως είναι οι ταπετσαρίες και ενσωματώνεται στον υπόλοιπο χώρο.

 

Όλα τα παραπάνω υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του παραπάνω τοιχίου είναι πιστοποιημένα για τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες.

 

ΜΕΛΕΤΗ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ: EMCOR TEXNIKH

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: EMCOR TEXNIKH

Comments are closed.